oblicz wartosc najmniejsza i najwieksza
ma: u(x)=3√xx−2
4 cze 15:22
Basia:
| 3√x | |
| tak ma być ? czy wszystko pod pierwiastkiem ? |
| x−2 | |
4 cze 15:26
Artur_z_miasta_Neptuna:
proponuję pochodną policzyć i ją przyrównać do '0'
4 cze 15:27
ma: tak jak napisalas Basia
4 cze 15:29
ma: tylko tam ma byc pierwiastek 5 stopnia
4 cze 15:38
4 cze 15:40
Basia:
| | 5√x | | x1/5 | |
f(x) = |
| = |
| |
| | x−2 | | x−2 | |
x∊R\{2}
policz teraz pochodną tej funkcji
zastosuj: wzór na pochodną ilorazu i (x
α)' = α*x
α−1
napisz jaki dostałaś (eś) wynik
4 cze 15:41
ma: 15 x−1/5− x1/5 przez (x−2)2
4 cze 15:47
4 cze 15:58
ma: U{15x−4/5−x1/5 /{x−2}2
4 cze 16:09
Basia:
nieeeeeeeeeeeeeeee
| | 15*x−4/5(x−2) − x1/5 | |
f'(x) = |
| = |
| | (x−2)2 | |
mianownik jest stale dodatni; znak pochodnej zależy tylko od licznika
−4x − 2 = 0
−4x = 2
x = −
12
x∊(−
∞; −
12) ⇒ f'(x) > 0 ⇒ f(x) rośnie
x∊(−
12; 2) ⇒ f'(x)<0 ⇒ f(x) maleje
x∊(2;+
∞) ⇒ f'(x)<0 ⇒ f(x) maleje
dla x= −
12 ta funkcja ma maksimum lokalne, ale to
nie jest wartość największa
ta funkcja nie ma ani wartości najmniejszej, ani największej bo
| | 5√x | | 5√2 | |
limx→2− |
| = |
| = −∞ |
| | x−2 | | 0− | |
| | 5√x | | 5√2 | |
limx→2+ |
| = |
| = +∞ |
| | x−2 | | 0+ | |
4 cze 16:21