obicz calke
asik:
−1
∫ x−1 x2+6x+13
−3
4 cze 15:19
Basia:
| x−1 | | 2(x−1) | |
| = |
| = |
| x2+6x+13 | | 2(x2+6x+13) | |
| 2x−2 | | 2x+6 − 8 | |
| = |
| |
| 2(x2+6x+13) | | 2(x2+6x+13) | |
| | 1 | | 2x+6 | | 1 | |
całka nieoznaczona J = |
| ∫ |
| dx − 4∫ |
| dx |
| | 2 | | x2+6x+13 | | x2+6x+13 | |
dalej sobie poradzisz ?
4 cze 15:24
asik: nieee
4 cze 15:25
Mila:
Mianownik Δ<0
przedstawiamy w postaci kanonicznej
x2+6x+13 =(x+3)2−9+13=(x+3)2+4
Podstawienie x+3=2t
4 cze 15:26
asik: to jest clka oznaczona wiec ma wyjsc wartosc?
4 cze 15:37
Basia:
pierwsza:
t = x
2+6x+13
dt = (2x+6) dx
x
1 = −3 i x
2 = −1 ⇒ t
1 = 4 i t
2 = 8
czyli masz (ln8−ln4) = ln2
druga:
| | (x+3)2 | |
x2+6x+12 = (x+3)2 +4 = 4*[ |
| + 1 ] = |
| | 4 | |
4*[ (
x+32)
2 + 1 ]
t =
x+32
dx = 2dt
| | 1 | | 2dt | | 1 | | 1 | |
J2 = |
| ∫ |
| dt = |
| ∫ |
| dt = arctgt |
| | 4 | | t2+1 | | 2 | | t2+1 | |
t
1 = 0 i t
2 = 1
czyli masz
| 1 | | 1 | | π | | π | |
| *[ arctg1 − arctg0 ] = |
| *[ |
| − 0 ] = |
| |
| 2 | | 2 | | 4 | | 8 | |
| | 1 | | π | | −π + ln2 | |
całość: = |
| *ln2 − 4* |
| = |
| |
| | 2 | | 8 | | 2 | |
4 cze 15:38
ma: dzieki
4 cze 15:55