Zadanie
Godzio:
Trivial albo Krzysiek jesteście może dostępni ?
4 cze 14:51
Godzio: albo
Basia 
?
4 cze 14:52
Godzio:
Obliczyć objętość bryły ograniczonej powierzchniami
z = 3(x2 + y2) , z = 4 − √x2 + y2
Mógłby to ktoś zrobić, bardzo potrzebuję na teraz, będę bardzo wdzięczny
4 cze 14:53
4 cze 14:57
Godzio:
A mógłbyś to trochę rozpisać, pomagam koleżance i chciałbym, żeby miała to dobrze
4 cze 15:02
Krzysiek: po przejściu na biegunowe mamy:
z=3r2
z=4−√r2
po zrzutowaniu na płaszczyznę OXY otrzymujemy okrąg o promieniu 1(jak porównamy obie funkcję to
otrzymamy r=+/− 1 )
zatem granice całkowania już znamy i patrzymy na funkcje która jest 'nad' drugą funkcją. widać,
że z1=4−√r2 jest 'nad' z2=3r2 (dla r∊[0,1] ) zatem
jakobian: |J|=r
∫02π dφ ∫01 (z1 −z2 )r dr
4 cze 15:09
Godzio: Ok, dzięki
4 cze 15:09
Upewnij się, że wartość wyraże:

(x
2 − 3 )
2 − (x − 2 )(x
2 + 4 )
4 paź 21:58