planimetria
ona11: Proszę pomóżcie
Dany jest trapez ABCD o podstawach AB i CD, którego przekątne przecinają się w punkcie O.
Wykaż, że trójkąty AOD i BOC mają równe pola.
4 cze 14:42
Basia:
| | |AB| | |
tr. AOC i tr.BOD są podobne w skali k = |
| ⇒ |
| | |CD| | |
AO = k*CO i BO = k*DO
∡AOD = ∡BOC = α bo to są katy wierzchołkowe
| | AO*OD*sinα | | k*CO*OD*sinα | |
PAOD = |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | BO*OC*sinα | | k*DO*OC*sinα | |
PBOC = |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | |
| k*CO*OD*sinα | | k*DO*OC*sinα | |
| = |
| ⇒ |
| 2 | | 2 | |
P
AOD = P
BOC
c.b.d.u.
4 cze 14:54
Saizou :

S
3=P
ΔADO
S
2=P
ΔBOC
S
1+S
3=S
2+S
1, ZATEM
S
3=S
2
C.N.U
4 cze 15:26