| p | ||
pożyczasz K na N miesięcznych rat i p% w skali roku czyli | % w skali miesiąca | |
| N |
| K | p | |||
1 rata = | + K* | |||
| N | 100*12 |
| K | K | p | ||||
2 rata = | + (K − | )* | ||||
| N | N | 100*12 |
| K | K | p | ||||
3 rata = | + (K − 2 | )* | ||||
| N | N | 100*12 |
| K | K | p | ||||
n rata = | + (K − n | )* | ||||
| N | N | 100*12 |
| K | K | p | ||||
N rata = | + (K − (N−1) | )* | ||||
| N | N | 100*12 |
| K | n | p | ||||
n−ta tata = | +K(1− | )* | = | |||
| N | N | 1200 |
| 1 | n | p | ||||
K*[ | + (1− | )* | ) ] | |||
| N | N | 1200 |