Proste
mućka: Pomózcie mam takie zadanie
Oblicz odległośc punktuP=(−2,3)od prostej k jesli:
a)K:x−7=0
4 cze 13:43
4 cze 13:46
4 cze 13:46
mućka: zara to jest dobrze
d=u{1*2+7*3}{w pierwiastku 12+72
4 cze 13:53
4 cze 14:00
Mila: źle.
x=7 to prosta pionowa
Nie ma co kombinować, narysuj w układzie wsp. i zobacz.
4 cze 14:25
mućka: kazano mi obliczac wedugł wzoru
4 cze 14:26
Mila: No to tak.
x+0y−7=0
| | |1*(−2)+0*3−7| | |
d= |
| =9 |
| | √12+02 | |
Takie liczenie w tym przypadku jest nieekonomiczne!
4 cze 14:32
Shakira: hmm i tak to dużo nie zmieni
4 cze 14:37
mućka: skąd wytrzasłaś to 0y?
4 cze 14:38
Mila: Ogólna postać równania prostej:
Ax+By+C=0
wzór na odległość punktu P(x
0,y
0) od prostej:
Masz równanie x−7=0⇒A=1, B=0, C=−7
4 cze 14:53
Anos Luz: a mi wyszło cos dziwnego że
d=3,8 dobrze czy coś minełem
4 cze 15:00