błagam obliczcie, pomóżcie:)
bob33: W3 (x)= 3x3−5x2−88x+60
4 cze 12:43
ICSP: a jakie jest polecenie oraz co oznacza ta trójka tuż po W ?
4 cze 12:43
bob33: znaleźć pierwiastki i rozłożyć na czynniki wielomiany− to polecenie a 3 nie wiem stopień
4 cze 12:47
ICSP: grupujemy :
3x3 − 18x2 + 13x − 78x − 10x + 60 = 3x2(x−6) + 13x(x−6) − 10(x−6) = (3x2 + 13x − 10)(x−6)
z resztą już nie powinno być problemu.
4 cze 12:53
bob33: thx
4 cze 12:58
picia:
moze to glupie pytanie ale skad sie wzielo −18x2?
4 cze 13:00
ICSP: bo przy 13 zgubiłem kwadrat
4 cze 13:00
bob33: 
a to dobre pyt
4 cze 13:02
picia:
czyli nie bylo takie glupie
4 cze 13:04
ICSP: no ale to widać od razu
4 cze 13:06
bob33: wyszło mi tyle: x
1=−5, x
2=0,6 i −6
4 cze 13:15
picia:
nie.
jedno widac od razu, to bedzie 6 bo
x−6=0
x=6
w drugim licz Δ i pierwiastki.
4 cze 13:21
bob33: thx
4 cze 13:23
picia: powinno Ci wyjsc tyle:
x= −5
x=6
4 cze 13:26