Matma dyskretna proszę o spr i pomoc
tadek: mam dowieść indukcyjnie: liczę i liczę i nic

1+2+3+...+n =
(n+1)*nn
Spr: L=1 − chyba P=1
zał
i: 1+2+3+...+n =
(n+1)*nn
teza
i: 1+2+3+...+n+(n+1) =
(n+2)*(n+1)n
dowód: L
T = 1+2+3+...+n+(n+1) = zał
i (n+1)*nn + (n+1)=

? i dalej nie wiem
4 cze 11:35
4 cze 11:37
tadek:
1+2+3+...+n = (n+1)*n2
Spr: L=1 P=1
załi: 1+2+3+...+n = (n+1)*n2
tezai: 1+2+3+...+n+n+1 = (n+2)*(n+1)2
dowód: L = 1+2+3+...+n+n+1 = załi (n+1)*n2 + n+1= (n+1)*n2 + 2(n+1)2 =
(n+1)n + 2(n+1)2 = (n+1)(n+2)2 − tak za bardzo nie rozumie tego
nieprzekształcenia (pogrubione) w wynik
L=P
4 cze 12:29
4 cze 12:33
tadek: dzięki już wszystko jasne
4 cze 12:52
ICSP: Przecież ja nic nie zrobiłem
4 cze 12:57
tadek: linki do stron podałeś
4 cze 13:22
tadek: a jest tu gdzieś coś o funkcji tworzącej ciągu
4 cze 13:22
tadek: Wyznacz funkcję tworzącą ciągu:
an=4n+3
ax = (4*0+3)x0 + (4*1+3)x1 + (4*2+3)X2+...=3+7x+11X2+ ... i co dalej
4 cze 13:32
Artur_z_miasta_Neptuna:
co Ty odpikatoliłeś ?
4 cze 15:29
tadek: sam nie wiem
4 cze 15:32
Basia:
ciąg arytmetyczny
a
n = a
n−1+4 dla n≥1 a
0 = 3
f(x) = ∑
n=0... a
n*x
n = 3 + ∑
n=1...(a
n−1+4)x
n =
3 + ∑
n=1...a
n−1x
n +4∑
n=1...x
n =
3 + ∑
n=1...a
n−1x
n−1*x +4∑
n=1...x
n = 3 + x*f(x) + 4(∑
n=0...x
n − x
0) =
| | 1 | |
3+x*f(x) + 4*[ |
| − 1] |
| | 1−x | |
| | 4 | | 4−1+x | | 3+x | |
f(x)*[ 1−x ] = |
| − 1 = |
| = |
| |
| | 1−x | | 1−x | | 1−x | |
o ile się nie gdzieś po drodze nie pomyliłam w rachunkach
4 cze 16:49
tadek: dzięki Basiu, ale tak patrze na to zadanie i tak nie wiem jak to zrobiłaś
równanie rekurencyjne
a0 = 0
a1 = 2
an+2=4an+1−4an
1rn+2−4rn+1+4rn=0/rn
r2 − 4r+4 = 0
?=16−16 = 0
r0 = −b2a = 2
C1 r1n + C2 r2n
C1 r0n + C2 * n * r0n
an = C1 (2)n + C2 * n (2)n
a0=C1=0
a1=2C1 + 2C2 = 2
2C2=2 / 1/2
C2=1
4 cze 21:40