Załamana: Błagam...pomóżcie...siedzę nad tym 3 dzień...Oblicz dla jakiej liczby p spełniony jest
warunek:
funkcja y=1/4x+ p - 5 przyjmuje wartości większe od 3 dla x>3/4. Heeelp...
24 maj 14:53
MnQ: co dokladnie jest w mianowniku?
zapisz prosze to rownanie w mniej wiecej takiej postaci zeby wiadomo bylo o co chodzi
a
y = -------
x - b
24 maj 16:01
Załamana: 1 3
y= -- x + p - 5 przyjmuje wartości większe od 3 dla x> --- z góry dziękuję
4 4
25 maj 13:28
Załamana: jeszcze raz bo nie wyszło...
1
y= - - x + p - 5
4
25 maj 13:31
MnQ:
1 * 3
f(3/4) = ----------- + p - 5
4 * 4
3/16 + p - 5 > 3
13
p > 7 --
16
26 maj 12:47
Anka: funkcje y=px+2p i y=2x−p przecinają się w punkcie o pierwszej współrzędnej równej −2 proszę
zróbcie to
15 wrz 08:00
Anka: funkcja y= px−4 przyjmuje wartości mniejsze od wartości funkcji y= −3x +p+3 dla x <2
proszę pomóc

a zadanie jest: Oblicz, dla jakiej liczby p spełniony jest warunek .
15 wrz 08:02
PW: Mamy do czynienia z dwiema funkcjami liniowymi:
f(x)=px−4 i g(x) = −3x + p + 3.
Wykresami funkcji liniowych są proste, które mogą być równoległe (o tej możliwości często się
zapomina, więc zacznijmy od niej). Proste o niezerowych współczynnikach kierunkowych są
równoległe, gdy te współczynniki są jednakowe, u nas
p = −3.
Dla takiego p mamy do czynienia z funkcjami
f(x) = −3x − 4 i g(x) = −3x −3+3,
czyli
f(x) = −3x−4 i g(x) = −3x.
Widać, że dla każdego x jest
f(x) < g(x),
w szczególności dla x<2 ta nierówność jest też prawdziwa.
Jeżeli założymy teraz, że p jest różna od −3 i różna od 0, to wykresy funkcji liniowych
przecinają się (w jednym punkcie). Jeżeli chcemy, żeby f(x) < g(x) t y l k o dla x<2. to
musimy najpierw tak dobrać p, żeby wykresy przecięły się w punkcie o pierwszej współrzędnej
równej 2:
f(2) = g(2),
to znaczy
2p − 4 = −6 + p +3,
p = 1,
są to więc funkcje
f(x) = x − 4 i g(x) = −3x +1+3. = −3x+4.
Sprawdzamy, czy rzeczywiście f(x) < g(x) dla x < 2:
x − 4 < −3x +4 ⇔ 4x < 8 ⇔ x < 2.
Jest tak, jak w poleceniu: dla x < 2 prawdziwa jest nierówność f(x) < g(x).
Sprawdźmy teraz, co będzie gdy p=0:(to znaczy wykres funkcji f jest prostą równoległą do osi
OX):
f(x) = −4 i g(x) = −3x + 3,
a więc nierówność f(x) < g(x) ma miejsce, gdy
| | 7 | |
−4 < −3x + 3, czyli dla 3x < 7, x < |
| . Żądanie f(x) < g(x) dla x < 2 jest więc |
| | 3 | |
spełnione.
Odpowiedź: Dla p = 1 nierówność f(x) < g(x) jest spełniona dla x < 2 i tylko dla takich x. Dla
p = −3 nierówność f(x) < g(x) jest spełniona dla wszystkich x∊R, a dla p = 0 jest spelniona
Do rozwiązania trzeba dołączyć rysunki.
15 wrz 11:02
Basia:
można tak:
px−4 < −3x +p+3
px+3x < p+7
(p+3)x < p+7
1.
dla p= −3 mamy
0*x = 4
sprzeczność czyli p= −3 nie spełnia warunków zadania
2.
p+3>0 ⇔ p> − 3
wtedy mamy
i z treści zadania wynika, że
p+7 = 2(p+3)
p+7 = 2p + 6
−p = −1
p=1
3.
p+3<0 ⇔ p< − 3
wtedy mamy
a więc niezależnie od tego jakie jest teraz p zbiorem rozwiązań jest przedział
a to w żadnych warunkach nie może = (−
∞;2)
Odp.
p=1
15 wrz 11:10
PW: I jeszcze uwaga. Inteligentny adept trudnej sztuki rozwiązywania zadań powie: a co dla innych
p? Może też f(x) < g(x) na zbiorach szerszych niż (−∞, 2)? Bawcie się dalej. Myślę, że autor
zadania oczekiwał tylko odpowiedzi " dla p=1", ale zapytajcie o to panią od matematyki. A co
wymyślicie sami, tego wam nikt nie odbierze. Milej soboty i niedzieli.
15 wrz 11:12
PW: Basiu, rozpęta się burza − zraz nas obrzucą inwektywami, bo zeznajemy sprzecznie co do p = −3.
Jak to teraz wytłumaczyć, że można polecenie i tak rozumieć?
f(x) < g(x) ⇔ x <2
czy
x <2 ⇒ f(x) < g(x)?
Przy drugim rozumieniu polecenia oczywiście nie dokończyłem roziazania, co podpowiedziałem w
uwadze wyżej.
15 wrz 11:20
Basia:
pomyliłam się tam; chyba jeszcze śpię

przecież
to nie jest równanie
dla p = −3
mamy
0*x < 4
0 < 4
nierówność prawdziwa dla każdego x∊R
R ≠ (−
∞;2)
czyli p= −3 nie spełnia warunków zadania
15 wrz 11:29