Obwód prostokąta ma długość 24cm
Asia: Obwód prostokąta ma długość 24 cm. Oblicz pole tego prostokąta wiedząc że jeden bok jest trzy
razy dłuższy od drugiego
Bardzo pilnie proszę o pomoc
4 cze 11:14
Basia:
a − krótszy bok
jak zapiszesz drugi bok skoro jest 3 razy dłuższy ?
4 cze 11:20
Potrzebująca: no 3a
4 cze 11:24
Basia: dobrze

no to teraz zapisz obwód:
masz dwa boki o długości
a i dwa boki o długości
3a
to Ob = ...... ? (nie chodzi o 24, ale o zapis wykorzystujący długości boków)
4 cze 11:27
Potrzebująca: No to będzie 2*a+2*3a
4 cze 11:44
Basia: dobrze, ale trzeba dalej 2a+6a = 8a
czyli Ob = 8a i Ob=24
czyli
8a = 24
a = .....
P = a*3a = 3a2
4 cze 11:51