Ograniczenie całki
Lavanos: ∫∫xy3 gdzie D={(x,y)∊R2: 1≤x2+y2
x=rcosα
y=rsinα
Jak to ograniczyć?
4 cze 10:18
Artur_z_miasta_Neptuna:
| | x | |
tam jest |
| ... czy ile ? |
| | y2 | |
4 cze 10:19
Basia:
jeżeli chodzi o ograniczenia dla r i α to
r∊<1;+
∞)
α∊<0; 2π)
bo D = {(x,y): x
2+y
2≥1} = okrąg S(0,0) i r=1 plus jego zewnętrze
4 cze 11:19
Basia:
oczywiście błąd
sinα≠0
α∊(0;π)∪(π;2π)
poza tym przy całkowaniu należy zwrócić uwagę na to, że wartości funkcji są:
w I i III ćwiartce dodatnie i odpowiednio równe
w II i IV ujemne i też odpowiednio równe
4 cze 11:49
Basia:
co więcej f(−x,y) = −f(x,y) f(x, −y) = −f(x,y) natomiast f(−x,−y) = f(x,y)
czyli w I i II (III i IV) są wzajemnie przeciwne
czyli wystarczy całkować w (0;π2> i pomnożyć przez 4
4 cze 11:54