długość trzeciego boku
Oleńka :D: dwa boki trójkąta mają długości √29 i 5√2, akąt przeciwległy krótszemu z nich ma
miarę 45 stopni. Oblicz długość trzeciego boku trójkąta
27 kwi 21:32
lisek: rozwiązuje
27 kwi 21:42
Bogdan:
Zastosuj wzór kosinusów.
27 kwi 21:42
♊:
Bogdan: A to przypadkiem twierdzenie nie jest ? ;P
27 kwi 21:44
lisek:

|AC|=
√29
|BC|=5
√2
|AD|=b
|DB|=a
|CD|=h
Z ΔCDB:
h=a=5
Z ΔADC i tw. Pitagorasa:
b
2=29−25
b=2
|AB|=a+b=7
27 kwi 21:50
Bogdan:
II − o jakim twierdzeniu mówisz?
Bo jeśli chodzi o użyte przez mnie sformułowanie, to można powiedzieć: "wzór kosinusów",
"twierdzenie kosinusów", "twierdzenie Carnota".
W tym zadaniu:
|AB| = c i
√c2 +
√29 >
√50 (warunek trójkąta)
Stosując wzór kosinusów otrzymujemy:
| | √2 | |
29 = 50 + c2 − 10c√2* |
| => c2 − 10c + 21 = 0, Δ = 16 |
| | 2 | |
c = 3 (nie spełnia warunków zadania) lub c = 7
27 kwi 22:07
♊: Dokładnie o twierdzenie Carnot'a mi chodziło, pierwszy raz się spotkałem z frazą
"wzór kosinusów".
27 kwi 22:10
27 kwi 22:21
marta: hej mam zadanko .pomożcie mi je rozwiązać

blicz pole rombu o boku 17cm, w którym
długości przekątnych różnią się o 14 cm.
27 kwi 22:30