równ.
m: 8x3+15x2+24x−172=0
Inaczej niż Hornerem?
4 cze 00:06
4 cze 00:36
ICSP: Inaczej niż Hornerem :
1. Podziel normalnie
2. Grupowanie
3. Bisekcja
4. Wzory Cardano
Widzisz ile możliwości

Wybierz sobie jedną z tych 4.
4 cze 00:40
picia:
(x−2)(8x
2+31x+86)=0
czyli mozesz dzielic
4 cze 00:42
ManFanUtd: x
2(x+15)−4(−6x+43)=
(x
2−4)(x+15)(−6x+43)
Z każdego nawias wylicz miejsce zerowe i wyrzuć z odpowiedzi..
4 cze 13:08
Basia: przecież to nieprawda
(x2−4)(x+15)(−6x+43) = (x3+15x2−4x−60)(−6x+43) =
−6x4 − 90x3 + 24x2 + 360x + 43x3 + 645x2 − 172x − 2580 =
−6x4 − 53x3 +...............
dalej nie liczę, widać
4 cze 13:18