| sin t | 1 | |||
Czy zachodzi, że | = ctg( | t)? | ||
| 1−cos t | 2 |
| t | t | |||
sint=2sin | cos | |||
| 2 | 2 |
| t | t | |||
cost=cos2 | −sin2 | |||
| 2 | 2 |
| 1+a tga | ||
W takim razie, czy | = tg a? | |
| a − tg a |
| t | t | t | ||||
1−cost= 2sin2 | sint= 2sin | *cos | ||||
| 2 | 2 | 2 |
| π | ||
sprawdź np. dla a= | ||
| 4 |
x= cosa + a*sina
y=sina − a*cosa
| dy | cosa+a*sina | 1+a*tga | |||
= | = | ? | |||
| dx | a*cosa−sina | a−tga |
| dy | ||
Według odpowiedzi: | = tg a | |
| dx |
| dy | ||
i tyle wychodzi,tylko nie wiem jak Ty policzyleś: | ... | |
| dx |
| dy | dy | da | dy | 1 | |||||||||||
= | * | = | * | ||||||||||||
| dx | da | dx | da |
|
| dy | |
= cosa + a*sin a | |
| da |
| dx | |
= −sina + a*cosa | |
| da |
Dzięki
Cały czas lampiłem się na nią jako stałą
| −a*sint − a*sin(at)) | a+1 | |||
Czy | = −tg | t? | ||
| a*cost + a*cos(at)) | 2 |
Nie wiedizałem, że takie własności ma wolfram
Mam jakiś problem na linii, ale to już jutro
Idę spać, dobranoc.
Dzięki