liczby zespolone
Kwachu: może ktoś sprawdzić, czy dobrze rozumiem?

mam w zadanku obliczyć
4√−8 + 8√3i więc n=4
mając wzór ogólny: z=|z|(cosφ + i sinφ) obliczam:
|Z|=
√(−8)2 + (8√3)2 =
√64 + 192 = 16
| | √3 | | −1 | | π | | π | | 2π | |
sinφ= |
| a cosφ= |
| co daje że α= |
| więc φ=π− |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | | 3 | | 3 | | 3 | |
obliczam w
0 w
1 w
2 i w
3 , bo pierwiastek mam 4 stopnia.
| | φ +2kπ | | φ +2kπ | | π | | π | |
więc w0=n√|z| (cos |
| + isin |
| ) = 4√16(cos |
| + i sin |
| ) = |
| | n | | n | | 6 | | 6 | |
| | 8π | | 8π | | −1 | | √3 | |
w1= 2(cos |
| + i sin |
| ) = 2( |
| + |
| ) |
| | 12 | | 12 | | 2 | | 2 | |
| | 14π | | 14π | | −√3 | | 1 | |
w2= 2(cos |
| + isin |
| )= 2( |
| − |
| i) |
| | 12 | | 12 | | 2 | | 2 | |
| | 20π | | 20π | | √3 | | 1 | |
w3= 2(cos |
| + i sin |
| )= 2( |
| − |
| i) |
| | 12 | | 12 | | 2 | | 2 | |
skąd mam wiedzieć, kiedy cos będzie na plusie a kiedy na minusie (to samo sinus). chciałem
podkreślić miejsce, o które najbardziej mi zależy na wytłumaczeniu, ale pogrubia mi tylko 2(
3 cze 21:55
sushi_ gg6397228:
jest tabela znaków
lub wierszyk:
w I ćw wszystkie dodatnie
w II tylko sinus
w III tg i ctg
a w IV cosinus
3 cze 22:04
Kwachu: a możesz mi powiedzieć, skąd mam wiedzieć kiedy wartości będę miał w i cwiartce a kiedy w II
itd.?
3 cze 22:05
sushi_ gg6397228:
300 stopni to która to ćwiartka
3 cze 22:07
Kwachu: no 4 wiec sin − a cos +
3 cze 22:08
sushi_ gg6397228:
tylko trzeba umiec zamieniac "π" na stopnie
3 cze 22:12
Kwachu: więc daję za π 180
o i wymnażam. sprawdzam która to ćwiartka i zaznaczam albo "+" albo "−"
tak?
3 cze 22:13
sushi_ gg6397228:
zawsze mozna popatrzec na ułamki stojące koło "π"
i wtedy widac która to ćwiartka
3 cze 22:18
sushi_ gg6397228:
| 8π | | 3 | | 3 | | 1 | |
| = |
| π −−> ułamek |
| wiec mamy przedział |
| π −−−> π |
| 12 | | 4 | | 4 | | 2 | |
3 cze 22:19
Kwachu: dobra. a jak będę miał 2√ to wtedy liczę tylko w0 i w1 ?
3 cze 22:20
Kwachu: a n√ to w0 w1 ... wn−1 ?
3 cze 22:21
sushi_ gg6397228:
liczymy zawsze tylko pierwiastków (łacznie) ile wynosi stopien
n=2 to w0 i w1
3 cze 22:25
Kwachu: dzięki
3 cze 22:32
Kwachu: a przykład
4√−4
|z|=4 sinφ=0 cosφ=−1 więc α=π=φ
| | π | | π | | √2 | | √2 | |
w0 = 4√4(cos |
| + isin |
| )=√2( |
| + |
| i)=1 + i? |
| | 4 | | 4 | | 2 | | 2 | |
3 cze 22:48
sushi_ gg6397228:
zawsze mozna sprawdzic wynik (1+i)
4=== −4

((1+i)
2 )
2= (2i)
2= −4 ok
3 cze 22:50
Kwachu: | | 3 | | 3π | | √2 | | √2 | |
w1 =√2(cos |
| π + isin |
| )= √2(− |
| + |
| i) = −1 + i? |
| | 4 | | 4 | | 2 | | 2 | |
3 cze 22:52
sushi_ gg6397228:
przy potegach tego typu przeważnie odpowiedzi sa typu
w0= a+bi
w1= −a+bi
w2= −a− bi
w3= a−bi
3 cze 22:58
Kwachu: dzięki, nie znałem tego sposobu żeby sprawdzić. nie mialem tego w żadnych notatkach z wykładu i
z ćwiczeń.
3 cze 23:01
sushi_ gg6397228:
na zdrowie
3 cze 23:01
Basia: bo tego uczą w szkole, nie na studiach
4 cze 02:18