matematykaszkolna.pl
Finanse Saizou : posiada ktoś ciekawe zadania z matematyki finansowej typu: jakie jest oprocentowanie, jaka jest wysokość rat itp. ?
3 cze 20:53
Artur z miasta Neptuna: w sensie z matematyki aktuarialnej ? wpisz sobie w 'wujka google' hasło "matematyka aktuarialna zadania" to dostaniesz jakąś listę zadań.
3 cze 21:08
Saizou : raczej przerzucę się na matematykę finansową
3 cze 21:11
Artur z miasta Neptuna: matematyka finansowa to baaardzo szerokie pojęcie. Kwestia odsetek, rat, cen obligacji, itd. itp. to jest matematyka AKTUARIALNA I pod takim właśnie hasłem znajdziesz zdania, o które Ci chodzi.
3 cze 21:14
pigor: niestety, ale − moim zdaniem − jest odwrotnie, bo matematyka aktuarialna , to robota aktuariusza (taki zawód b. dobrze płatny ) ) i jest to przede wszystkim opracowywanie wzorów na ... emotka życie np.prawdopodobieństwo przeżycia tyle, a tyle lat , i związana z tym opłacalność renty, emerytury, składek ubezpieczeń itd, itp. . .... emotka
3 cze 21:41
3 cze 21:43
Artur z miasta Neptuna: pigor ... matematyka finansowa −−− nie ma takiego 'działu' (wąskiego) matematyki. Matematyka aktuarialna właśnie zajmuje się kwestią ubezpieczeń oraz wszelkiego rodzaju lokat bankowych (i nie tylko) innymi słowy ... zajmuje się zmianą wartości pieniądza w czasie. Natomiast pojęcie matematyki finansowej jest szersze i obejmuje także (chociażby) 'zabawę' na giełdzie ... czyli wszelkiego rodzaju opcje, kontrakty i inne cuda .... i leci na dosyć mało przyjemnym prawdopodobieństwie (całka Ito, czasy stopu i te sprawy)
3 cze 22:44
Artur z miasta Neptuna: chociaż jednak się mylę ... oprocentowanie należy do 'finasówki' ... wybaczcie.
3 cze 23:01
dasdadas: As someone who spends a lot of time trading, I’ve come to appreciate platforms that are efficient and easy to navigate. https://immediate-flex.pl/ This platform excels in both areas. The AI technology helps me make quicker and more informed decisions, and the interface is incredibly easy to understand. It also offers a variety of helpful features like risk management tools, making it ideal for anyone who wants to stay ahead of the game. Definitely worth considering if you want to optimize your trading.
20 lut 20:59
monakw: Od dawna chciałem zacząć grać na automatach online i znalazłem tę stronę do gry na automatach online w Polsce − https://kasynas.online/kasyna/wyplacalne-kasyna/ . Ta strona ma najlepsze automaty do gry i dlatego chcę polecić tę stronę również Tobie, ponieważ jest naprawdę dobrej jakości i bardzo fajna do grania!
15 mar 23:00