3 cze 20:42
krystek: Zał x>0 i 2+log3x≠0
log3x=t podstaw i licz
3 cze 20:43
log: takim sposobem robiłam... nie wyszło
3 cze 20:49
pigor: ... otóż, równanie to ma sens ⇔ x>0 i 2+log
3x≠0 ⇔ x>0 i log
3x≠−2 ⇔
⇔ x>0 i x≠3
−2 ⇔
(*) x∊R+\{19} , wtedy dane równanie jest równoważne :
log
32x=2+log
3x ⇔ log
32x−log
3x−2=0 ⇔ log
32x−1−log
3x−1=0 ⇔
⇔ (log
3x−1)(log
3x+1)−1(log
3x+1)=0 ⇔ (log
3x+1)(log
3x−2)=0 ⇔
⇔ log
3x=−1 lub log
3x=2 ⇔ x=3
−1 lub x=3
2 ⇒ stąd i z
(*) x∊{13,9} .
3 cze 20:54
Beti: t
2 = 2 + t
t
2 − t − 2 = 0
delta = 9
√delta = 3
log
3x = −1 lub log
3x = 2
3 cze 20:58
log: dziękuje pigor za wszystko dzisiaj

bardzo mi to pomogło
3 cze 21:00