planimetria
xaxa: Czy trójkąt ABC jest podobny do trójkąta PQR
a) AB = 6 PQ = 14
BC = 12 QR = 24
AC = 7 PR = 18
b)
<A = 54stopnie <P = 68stopni
<B = 68stopni <Q = 58stopni
3 cze 20:35
Maslanek: a) nie
b) nie
a) nie, bo nie zachowana skala podobieństwa.
3 cze 20:37
Jolanta: A kiedy trójkaty są podobne ?
trzeci kąt=180
0−54
0−68
0=
3 cze 20:38
xaxa: dzięki, a czy krótkie uzasadnienie do b znajdziesz?
3 cze 20:39
Maslanek: Wyjaśnienie sam znajdziesz, bo jest oczywiste
3 cze 20:39
Jolanta: Maslanek według mnie trójkaty w b sa podobne
180−54−68=58
3 cze 21:11
Artur z miasta Neptuna:
Trójkąty podobne gdy:
| | a | | b | | c | |
a) stosunek długości boków jest sobie równy, czyli: |
| = |
| = |
| |
| | x | | y | | z | |
b) posiadają TAKIE SAME kąty
3 cze 21:11
Jolanta: Totez w b mają takie same kąty
5430 580 680
3 cze 21:14
Beti: w b) są takie same kąty:
54, 68, 58(bo 180−(54+68)=58)
68, 58, 54(bo180−(68+58)=54)
3 cze 21:16
Maslanek: No dobra...

Nie liczyłem kątów xD
3 cze 21:29