EC|=1:2. Oblicz tangens
kąta BAE.
:(

| h | a√3 | |||
sin60 = | ⇒ h= | . | ||
| a | 2 |
| x | a | |||
cos60 = | ⇒ x= | . | ||
| a | 2 |
| h | 2a√3 | √3 | ||||
Wtedy tgα= | = | = | . | |||
| 3a−x | 2*5a | 5 |

| a√3 | ||
h = | ||
| 2 |
| x | ||||||||
sin60o = | ||||||||
|
| √3 | x | ||||||||
= | |||||||||
| 2 |
|
| a√3 | ||
x = | ||
| 6 |
| y | ||||||||
cos60o = | ||||||||
|
| 1 | y | ||||||||
= | |||||||||
| 2 |
|
| a | ||
y = | ||
| 6 |
| x | a | 5a | ||||
tga = | , gdzie |AD| = a − | = | ||||
| |AD| | 6 | 6 |
| a√3 | 6 | √3 | |||||||||||
tga = | = | * | = | |||||||||||
| 6 | 5a | 5 |