funkcja kwadratowa, ważne , szybko !
zakłopotana: f(x)=−3(x+2)
2+3
podobne zadanie znalazłam na tej stronie wszystko mi sie zgadza oprcz jedenj rzeczy której nikt
nie umie mi wytłumaczyc tzn, jedna osoba mówi zo innego a druga co innego , pomocy !
dlaczego jak obliczam x1 i x2 to wychodza mi dodatnie liczby


bo :
x1 = U{−12−6}{2*(−3)={−18}{−6}=3 a nie −3 tak jak w rozwiązaniu na tej stronie jak i w książce
aleee czemu przecież −18 podzielić na −6 daje liczbe dodatnią 3

!
3 cze 20:16
Beti: bo MNOŻENIE i DZIELENIE liczb ujemnych daje wynik DODATNI − ZAWSZE !
3 cze 20:18
ICSP: −18 = (−6) * 3
| (−6)*3 | |
| = 3 gdyż (−6) się skracają. |
| (−6) | |
3 cze 20:19
sushi_ gg6397228:
bo masz we wzorze −b+ √delty
3 cze 20:19
3 cze 20:22
sushi_ gg6397228:
b= −12
−b= +12
taki robisz bład
3 cze 20:23
zakłopotana: przecież tam b= 12 a nie −12
3 cze 20:26
sushi_ gg6397228:
−3(x2+4x+4)+3= −3x2−12x +....
3 cze 20:30
3 cze 20:32
sushi_ gg6397228:
pokazałem, że Tobie wychodzą tylko złe miejsca zerowe (oba beda ujemne tak jak w linku)
3 cze 20:35
sushi_ gg6397228:
| | +12 −6 | |
zauważ, że robisz bład przy obliczaniu X1 = |
| =,,,, |
| | ... | |
3 cze 20:36
zakłopotana: chodzi mi o tą część działania ..... −3x2−12x +..czyli bedzie minus 12x a nie plus 12x tak jak
w podanym linku.
3 cze 20:37
sushi_ gg6397228:
po prostu przy przepisywaniu sie ta osoba pomyliła ze znakiem
3 cze 20:40
zakłopotana: i o to mi tylko chodziło , dzięki.
3 cze 20:41