TRYGO
kjuju: Sprawdź, czy podane równości są tożsamościami trygonometrycznymi. Podaj konieczne założenia.
| 1 | | 1 | | 2 | |
| + |
| = |
| |
| 1−sinα | | 1+sinα | | cos2α | |
3 cze 20:10
Maslanek: Z założeniami dasz sobie radę...
| | 1+sin a + 1 − sin a | | 2 | |
L= |
| = |
| = P. |
| | 1−sin2a | | cos2a | |
3 cze 20:11
Jolanta: mianownik ≠0
3 cze 20:12
kjuju: Właśnie chodzi mi tylko o założenia. Mógłbyś je podać?
3 cze 20:12
Maslanek: 1−sina≠0
1+sina≠0
cosa≠0
3 cze 20:13
kjuju: Okej wielkie dzięki : )
3 cze 20:14
kjuju: A np. jeśli mam coś takiego:
i dostaje
0=0 to muszę dawać założenia, skoro wszystko mi się skróciło ?
3 cze 20:18
Maslanek: Dziedzinę wyznacza siew pierwotnej formie.
3 cze 20:26
kjuju: ok
3 cze 20:30