NIE UMIEM TEGO
ALA: RATUNKU

:(:(
Dla jakich wartości parametru m dziedziną funkcji F jest zbiór wszystkich liczb rzeczywistych
jeśli
3 cze 19:49
Maslanek: Dziedziną będzie zbiór rzeczywisty, kiedy dla żadnej wartości x, mianownik nie będzie zerem.
a) D=R, kiedy mianownik jest niezależny od x, czyli kiedy m=0.
b) D=R, kiedy mianownik nie ma miejsc zerowych. Stąd Δ<0.
3 cze 19:51
picia:
a)m=0
b)Δ<0
3 cze 19:51
ALA: czy ktos moglby policzyc mi caly jeden przyklad to drugi moze bd umiala juz zrobic na wzor. Bo
na prawde nie wiem nawet od czewgo zaczac
3 cze 20:06
Maslanek: Niech g(x)=2x2+mx+2
Δ<0 ⇔ m2−16<0 ⇔ m∊(−4,4).
3 cze 20:07
ALA: a to od razu mozna stwierdzic ze delta jest mniejsza niz zero?
3 cze 20:08
Maslanek: Fajnie, że w ogóle czytasz, co ludzie pisali −,−
3 cze 20:09
ola: uwierz ze czytam tylko nie rozumiem tego materialu. i zadaje pytania zeby sie czegos dowiedziec
a Tobie to przeszkadza..
3 cze 20:15
Jolanta:

Parabole oczywiście nie są takie spiczaste jak na moim rys, wiesz jakie jest a i Δ dla każdej z
nich ?
3 cze 20:35
ola: nie wiem. moglabys mi powiedziec jak je wyznaczyc
3 cze 20:38
3 cze 20:41
ola: ale do czego w tym zadaniu potrzebne mi sa wgl parabole?
3 cze 20:44
Jolanta: Ola po lewej stronie kliknij funkcję kwadratową i poczytaj ,bo nie dasz rady z takimi brakami.
a >0 parabola ramion w górę
1 Rys Δ<0 brak punktów przecięcia z osia czyli brak miejsc zerowych ,dlatego Maslanek napisał
,ze do dziedziny należa wszyskie x x=R Δ<0
to tak ,zebyś wiedziała na 2 Δ=0 jedno miejsce zerowe
na 3 Δ>0 2 miejsca zerowe
3 cze 20:46