POMOCY
ola: PROSZĘ O POMOC



| | x2−4x | |
Niech A oznacza zbiór rozwiązań nierówności |
| ≤ zaś B zbiór rozwiązań nierówności |
| | x2+8 | |
| | 1 | | 5+x | |
|
| ≥ |
| Wypisz elementy zbiorów A i B Wyznacz zbiory A∩B,A∪B,A−B,B−A |
| | x−3 | | x2+x−12 | |
3 cze 19:44
ola: na prawde bede bardzo wdzieczna jak ktos mi pomoze
3 cze 20:02
sushi_ gg6397228:
gotowiec nic nie zmieni
zakasaj rękawy i do pracy
pierwsza nierownosc−−> czegoś brakuje po prawej stronie
3 cze 20:06
Jolanta: A uzupełnij
w B najpierw określ dziedzinę mianownik≠0 czyli x≠..... x2+x−12 tu wyznacz Δ i x1 i x2
3 cze 20:09
ola: to trzeba przyrownac do zera ta pierwsza nierownosc?
3 cze 20:10
Jolanta: nie wiem to Ty znasz tresć zadania
co jest napisane po znaku ≤ ?
3 cze 20:11
ola: tak do zera

i mam ja pomnozyc przez 8
2?
3 cze 20:13
ola: *x2+8
3 cze 20:13
Jolanta: mianownik zawsze będzie od 0 wiekszy .Nawet gdyby x=0 to w mianowniku masz 8
czyli licznik ≤0
3 cze 20:30
ola: Jolu moglabys mi jeszcze raz powiedziec jak trzeba liczyc pierwsza nierownosc. Bo ta druga
dzieki Twoim radom juz policzylam
3 cze 20:50
Jolanta:

tak jak napisałam wyżej x
2+8>0 zawsze
czyli
x
2−4x ≤0
x(x−4) ≤0
x(x−4)=0
x=0 lub x=4
x∊<0,4>
w drugim najpierw wyznaczasz dziedzinę a pózniej rozwiazujesz nierówność
3 cze 21:02
ola: dziekuje
3 cze 21:05
Jolanta: x−3≠0
x≠3
x
2+x−12=0
Δ=b
2−4ac=1+48=49
x
2=−4
x≠3 x≠−4 x
2+x−12=(x−3)(x+4)
−x
2−x+12≥0
3 cze 21:24
Jolanta:

Δ=1+48=49
x
1=−4 x
2=3
x ∊(−4,3)
A x∊ <0,4>
B x∊(−4,3)
teraz mozesz wyznaczac zbiory
3 cze 21:40