Wyznacz wyraz w ciągu arytmetycznym
T: Wyznacz wyraz a187, wiedząc, że w ciągu arytmetycznym (an): a253= −503 i a121= −239.
3 cze 19:41
Maslanek: | | 253+121 | |
Zauważ, że |
| = 187 |
| | 2 | |
3 cze 19:42
sushi_ gg6397228:
a253= a1 + 252r
a121= a1 + 120r
układ rownan
3 cze 19:43
Maslanek: E tam...
Głupota

Za dużo roboty
3 cze 19:52
picia:
nie ma potrzeby ukladu rownan.
@Maslanek dobrze pisze. a187 jest po srodku tamtych dwoch.
3 cze 19:54
mala2: −503 = x+252r
−239=x+120r
r = −2
a
1 = 1
a
187=a
1+186r = 1+186*(−2) = 1−372 = −371
−−−−−−−−−−
cd rozwiązania Maslanek
| | −503+(−239) | | −742 | |
a187 = |
| = |
| = − 371 |
| | 2 | | 2 | |
3 cze 19:57
T: Dzięki bardzo
3 cze 19:58