ciąg geometryczny
ada123: Oblicz sume 5 początkowych wyrazów ciągu geometrycznego :
1) .a1= 1/2 , q=2, n=5
s5=a1* 1−q
5/1−q
s5= 1/2 * 1−2
5 / 1−2
s5= 1/2* 1−32 /1−2
s51/2* −31/−1= 1/2*31= 31/2 − dobrze ?
2). an= −(2/5)
n
s5=a1* 1−q
5 / 1−q
a1=−(2/5)
1
a1= −2/5
a2= − (2/5)
2
a2= −4/25
q=(−4/25) : (−2/5)= 2/5
s5= −2/5 * 1−2/5
5 : 1−2/5
s5= −2/5* 1−32/3125 : 1− 2/5
i tu kosmiczne liczby wiec raczej zle tylko nie wiem w czym błąd
3 cze 19:36
sushi_ gg6397228:
zawsze mozna policzyc na piechote
a1
a2
a3
a4
a5
dodac i sprawdzic czy jest Ok
zad2. masz brzydkie liczby wiec i wynik bedzie brzydki
zapis S5 z ostatniej linijki NIECZYTELNY
3 cze 19:38
Jolanta: Ada 1 dobrze 2 też tylko dokończ .poskracasz i nie będzie tak żle
3 cze 20:27
mala2: | | 1 | | −31 | |
S5 = |
| * |
| =15,5 dobrze |
| | 2 | | −1 | |
na piechotę:

a
1 =1/2
a
2 = 1/2 * 2 = 1
a
3 = 1 * 2 = 2
a
4 = 2 * 2 = 4
a
5 = 4 * 2 = 8
S
5 = 1/2 + 1 + 2 + 4 + 8 = 15,5
3 cze 20:29