pole i boki prostokąta
Oleńka :D: Sadownik ma 800m siatki, którą chce ogrodzić działkę w kształcie prostokąta. Doradź
sadownikowi, jakie wymiary powinna mieć ta działka, aby pole było największe
27 kwi 21:29
@Basia:
x,y − wymiary prostokąta
Ob=2x+2y = 800
x+y = 400
x,y>0 i x,y<400
y = 400−x
P=x*y = x(400−x) = −x2 + 400x
wykres − parabola, ramiona w dół bo a=−1<0
największe pole wskazuje wierzchołek paraboli
xw = −b2a = −400−2 = 200
xmax = 200
ymax = 400−200 = 200
czyli musi to być kwadrat o boku x=200
28 kwi 01:11