Prosze o sprawdzenie - ciag geometryczny
Monika: okresl monotonicznosc ciagu
1. an=−4*2n
q=an+1/an=−4*2n+1/−4*2n=2
jest to ciag rosnący .
2. an=2*3n
q=an+1/an=2*3n+1/2*3n=3
jest to ciag rosnacy.
wyznacz wzor ogolny c.geometrycznego
1. a1= −3, q= 1/4
an=a1*qn−1
an= −3 * (1/4)n−1
an= −3* (1/4)n * (1/4)−1
an= −12 * (1/4)n
2.a1=1/3, q=2
an=a1*qn−1
an=1/3 * 2n−1
an= 1/3 *(2)n * (2)−1
an=1/3 * 2n *1/2
an= 1/6 * 2n
3. a2= −3 , a5=3
a5=a2*q3
3= −3 * q3 / (−3)
q3=−1
q=−1
a2= a1*q1
−3= a1 * (−1) / (−1)
3=a1
an= 3* (−1)n−1
an= 3* (−1)n * (−1)−1
an=3 * (−1)n * (−1)
an= −3 * (−1)n
4. a2=1, a6= 81
a6=a2*q4
81=1*g4
q4=81
q=81
a2=a1*q1
1=a1*3
a1=3
an=3*3n−1
an=3*(3)n * (3)−1
an=3*3n* 1/3= 1 * 3n
3 cze 19:16
sushi_ gg6397228:
zad1. policz a1, a2 i a3 −−> co mozesz teraz o tym powiedziec
3 cze 19:23
Monika: chodzi o monotonicznosc czy o ktore zadanie ?
3 cze 19:27
sushi_ gg6397228:
napisalem zad1. an= −4*2n odnośnie tego
3 cze 19:30
Monika: nie ma pojecia robilam to z książką tzn podstawialm inne liczby z danego przykladu i prosze
tylko o sprawdzenie .
3 cze 19:38
sushi_ gg6397228:
policz a1, a2, a3 a potem zastanów sie czy podałaś dobrą odpowiedz
3 cze 19:39
Monika: no chyba dobrą
3 cze 19:45
sushi_ gg6397228:
−3, − 20, − 50, ... czy to jest ciag rosnacy
3 cze 19:46
Monika: a1= −4*21
a1= −8
a2= −4*22
a2=−16
a3=−4*23
a3=−32
3 cze 19:47
Monika: aha no tak to liczby ujemne , sorrki .
3 cze 19:47
Monika: czyli monotonicznosc sie oblicza przez a1,a2,a3 ? a nie przez jakis wzor ? dziekuje , a co z
reszta ?
3 cze 19:48
sushi_ gg6397228:
trzeba właczyc myślenie
q dodatnie nie zawsze produkuje ciag rosnacy ( trzeba zobaczyc jakie jest a1)
3 cze 19:48
sushi_ gg6397228:
oblicza sie tak ja kto zrobilas w swoim pierwszym poscie; tylko zawsze trzeba sprawdzic, aby
nie powstała głupota
3 cze 19:49
Monika: aha dziekuje Ci bardzo
3 cze 19:51
Maslanek: Trzeba obliczać ze wzoru. Pokazujesz wtedy, że jest rosnący/malejący zawsze, a nie tylko dla
wybranych wyrazów.
3 cze 19:52
sushi_ gg6397228:
zadanie 4. a
2=1 a
6=81 to skąd a
1= 3

nie ma takiej opcji
3 cze 19:52
Monika: nie wiem .. masakra jakas, pomozesz ?
3 cze 19:55
sushi_ gg6397228:
q4=81
a2=a1*q1
1=a1*3
a1=3 to jest Twój zapis−−> jak otrzymalas ostatnia linijke?
3 cze 19:58
Monika: przenioslam ta 3 z prawej na lewa .
3 cze 20:00
sushi_ gg6397228:
a od kiedy tak można przenosic−−> przeciez tam jest mnozenie
3 cze 20:02
Jolanta: Witaj Sushi

miło,że jesteś
3 cze 20:06
Monika: nie wiem
3 cze 20:07
sushi_ gg6397228:
a jak mamy
10= 5* x to ile wyniesie "x" ?
3 cze 20:09
Monika: 2
3 cze 20:10
sushi_ gg6397228:
to teraz zrob takei same działanie i wylicz
1= a1 * 3
a1= ...
3 cze 20:11
Monika: 1/3 ?
3 cze 20:12
sushi_ gg6397228:
bingo
3 cze 20:16
Monika: ale co dalej ?

a w ogole tamte poprzednie dobrze ?
3 cze 20:17
sushi_ gg6397228:
to teraz mozesz liczyc dalej jak tamte zadania
an= a1 * qn−1
wczesniejsze 3 zadania sa ok
3 cze 20:24