planimetria w wersji hard
Ada:

Bok kwadratu równa się 20cm. oblicz pole "zacieniowanej" figury
3 cze 18:58
Ada: nie ma nikogo chętnego do pomocy ?
3 cze 19:40
Maslanek: To prawdziwa wersja hard
3 cze 19:53
Ada: 100π 1/4 tego koła, 400cm sq pole tego kwadratu, długość wycinka 10π tyle wiem, dalej mózg mi
staje
3 cze 19:57
Maslanek: Ten środek jest najgorszy. Bez niego to by było proste
3 cze 20:00
Ada: brawo za spostrzegawczość xD
3 cze 20:02
Maslanek: Beznadziejny ten środek...

Nawet nie jestem w stanie wymyślić jak to zrobić w prosty sposób xd
3 cze 20:06
Ada: to zrób w trudny

jeśli masz jakiś pomysł to napisz, sama to oblicze
3 cze 20:07
Maslanek: Jest wystarczająco trudny, że sam go nie zrobię
3 cze 20:07
3 cze 21:25
Maslanek: What way?
3 cze 21:29
Eta:
| | a2 | |
P= |
| (3 √3+2π −9)  |
| | 3 | |
3 cze 21:40
3 cze 21:45
Ada: można wiedzieć skąd ten wzór ?
3 cze 21:46
Maslanek: Raczej nie

.
Wtedy masz dwa środki, Jolanta

Zastanowię się w wolnej chwili nad tym wzorkiem Twoim Eta... Bo to cholernie interesujące
3 cze 21:47
Jolanta: | | 1 | | 1 | |
( |
| π*202− |
| *20*20)*4=400π−800 |
| | 4 | | 2 | |
3 cze 21:50
Maslanek: 456,6370614359172953850573533118
Twój wynik wynosi tyle... Jak łatwo zauważyć to większe niż pole kwadratu...
3 cze 21:51
Jolanta: Fakt trzeba jeszcze odjać środek
3 cze 21:52
Eta:
3 cze 21:52
Artur z miasta Neptuna:

Szukane pole = 20
2 − P
odpadu
P
odpadu = 8*P
wyliczane
P
wyliczane + P
wycinek duży = P
kwadrat + P
trójkąt + P
wycinek mały
| | 1 | | 10*10 | | 1 | |
Pwyliczane + |
| π202 = 102 + |
| + |
| πx2 |
| | 8 | | 2 | | 8 | |
| | 1 | |
Pwyliczane + 50π = 100 + 50 + |
| π(20−10√2)2 |
| | 8 | |
| | 1 | |
Pwyliczane + 50π = 100 + 50 + |
| π(400−400√2 + 200) |
| | 8 | |
P
wyliczane + 50π = 100 + 50 + 75π −50
√2π
P
wyliczane = 150 + 25π − 50
√2π ≈ 6.39567
P{odpadu} = 1200 + 200π − 400
√2π ≈ 51.16536
Szukane P = 400
√2π − 200π − 800 ≈ 348.83464
Ot takie ciekawe zadanko
3 cze 21:52
Maslanek: Napisz, które to te pola

. Bo wycinek duży, mały nic mi nie mówi
3 cze 21:54
Eta:
3 cze 21:55
Artur z miasta Neptuna:
Dobra ... jest błąd ... bo P
wycinek mały nie jest wycinkiem okręgu o promieniu 'x'
3 cze 21:56
Eta:
3 cze 21:56
Artur z miasta Neptuna:
wycinek duży −−− promień 20
wycinek mały ... to małe gówienko pomiędzy przerywanym promieniem a kwadratem
3 cze 21:56
Artur z miasta Neptuna:
ale można inaczej ... zrobię tylko rysunek ... a obliczenia jak wrócę z psem ze spaceru
3 cze 21:57
Eta:
Narysowałabym , ale nie umiem rysować łuków ( za Chiny mi nie wychodzą
3 cze 21:58
Saizou : Eto, ostatni przycisk w pierwszym rzędzie, klikasz raz aby zahaczyć środek, a następnie
mierzysz odległość, klikasz i rysujesz
3 cze 22:02
Artur z miasta Neptuna:
| | 10 | |
(x+10)2 = 202 − 102 ... wyliczasz 'x' ... wyliczasz 'y' ... wyznaczasz α = 30o ( |
| = |
| | 20 | |
sinα)
I masz:
P
kwadratu − P
małego trójkąta w prawym rogu kwadratu = P{wycinka koła o kącie 30
o) +
P
szukanego wypierdka
reszta jak wcześniej
SZUKANE = 400 − wypierdek*8
3 cze 22:02
Eta:
Podaj pole "wypierdka"
3 cze 22:08
Maslanek: Tamto było fajniejsze

.
Skąd to (x+10)
2?
3 cze 22:09
Artur z miasta Neptuna:
x+10 −−− długość podstawy trójkąta ograniczonego dwoma przerywanymi (o dł 10 i 20)
3 cze 22:22
Maslanek: Teraz już przejrzyste
3 cze 22:24
Maslanek: Jutro spróbuję sam do tego dojść
3 cze 22:24
Artur z miasta Neptuna:
| 10−y | | √3 | | 1 | | 10(√3−1) | | 10(3−√3) | |
| = tg30o = |
| = |
| ⇔ y = |
| = |
| = |
| 10 | | 3 | | √3 | | √3 | | 3 | |
x = ctg30
o*y = 10(
√3 − 1)
| | 1 | |
Pwypierdka = P□ + PΔ na prawo od kwadratu − Pmałego Δ − |
| 400π = |
| | 12 | |
| | 10*(10−y) | | x*y | | 100π | |
= 100 + |
| − |
| − |
| = |
| | 2 | | 2 | | 3 | |
| | 100√3 | | (10(√3 − 1))2√3 | | 100π | |
= 100 + |
| − |
| − |
| = |
| | 6 | | 6 | | 3 | |
// 100(
√3−1)
2*
√3 = 100(4
√3 − 2*3) = 400
√3 − 600 //
| | 100√3 | | 100π | |
= 100 − |
| + 100 − |
| ≈ 8.6777 |
| | 2 | | 3 | |
P
szukane ≈ 330.5784
3 cze 22:38
maniek: a ile Ci wyszło, bo mi ok 330,58
3 cze 22:38
Ada/Daniel :D : ot ciekawostka prawda, dzięki za pomoc

też robię to z czystej ciekawości
3 cze 22:39
maniek: to się zgadza
3 cze 22:39
Artur z miasta Neptuna:
czyli Eta ... 'ździebko' więcej mi wyszło
3 cze 22:39
maniek: w której klasie jesteście?
3 cze 22:39
Artur z miasta Neptuna:
maniek ... a do kogo było to pytanie ?
3 cze 22:47
Eta:
| 400 | |
| (5,2+6,28−9)= 133,3*2,48= 330,6 |
| 3 | |
3 cze 23:36
Eta:
A jeszcze zapytam , bo jak długo żyję (a długo)
to nie znam w matematyce pojęcia "wypierdek"
3 cze 23:38
Artur z miasta Neptuna:
Eta ... nie znasz figury 'wypierdek' ... no wiesz co ... wstydziłabyś się
3 cze 23:41
Eta:

ale nie znam
3 cze 23:44
Ajtek:
To wlasnie poznalas

.
Na jutro
Artur... przygoruje Tobie jej wlasności

.
Cześć
Artur... 
.
4 cze 00:07
Mila: Pole trójkąta krzywoliniowego:( między listkami rozetki)
Są 4 takie Δ.
| | 2 | |
Prozetki=a2−(4a2− |
| πr2−a2√3)= |
| | 3 | |
Wynik liczbowy ....
4 cze 00:09
Ajtek:
Witaj
Mila, no to mnie zabilas

.
Trójkąt krzywolinniowy, pierwszy raz o czyms takim slyszę

.
4 cze 00:11
Mila: Witaj Ajtek, no jakoś musiałam nazwać, a nie miałam ochoty rysować.
Nie mów, że nie wiesz o czym mówię, moi uczniowie wiedzieli o czym mówię.
W każdym bądź razie sposób jest krótki.

Pozdrawiam.
4 cze 00:33
Ajtek:
Mila masz na mysli "to cos" zaznaczone na czetwono?
4 cze 00:40
Mila: Jesteś wspaniały. Nie umiem tak rysować.O to właśnie mi chodziło.

Nieustająco pozdrawiam.
Dobranoc.
4 cze 00:47
Ajtek:
To ja Ciebie poucze rysować, a Ty mnie pouczysz matematyki, co Ty na to

?
Spokojnej nocy

.
Będę jutro ok 21−szej, jak Rosjanie pojadą z treningu, a my sie jakoś szybko ogarniemy z murawą

.
4 cze 00:49
Mila: Dla Ciebie wszystko.
4 cze 00:54
Ajtek:

.
4 cze 00:55
Artur_z_miasta_Neptuna:
Mila ... a zdradź nam jeszcze − skąd ten wzór wyciągnęłaś − tylko nie mów że z jakiejś księgi

(oczywiście mówię o polu 'wypierdka' vel trójkąta krzywoliniowego)
4 cze 08:40
Basia:

teraz już widać skąd Mila wzięła wzór
4 cze 09:58
Mila: Basiu, zgadzam się co do joty. Tak właśnie ma być.
Artur patrzyłam na rysunek Ady i co "widziałam", to przekładałam na wzory. Ciągle mam kłopoty
ze zrobieniem rysunku.
Pozdrawiam wszystkich.
4 cze 10:51
Artur_z_miasta_Neptuna:
mhm ... czyli po prostu troszeczkę szerzej spojrzałaś na problem niż ja
4 cze 10:59
Eta:
Wzór podany przez
Milę taki sam,który podałam na samym początku
| | a2 | | 2 | |
P= |
| (3√3+2π−9) = ..... = a2√3+ |
| πa2−3a2 |
| | 3 | | 3 | |
4 cze 15:49
Eta:
@
Maślanek 
I co doszedłeś do tego wzorku, który podałam, a
Mila potwierdziła na nowo
4 cze 20:01
Ada/Daniel :D : za nic w świecie nie wiem skąd ten wzór, patrze analizuje i nie pojmuję
6 cze 10:06
Artur_z_miasta_Neptuna:
Trójkąt mający boki − prawy bok kwadratu, promienie zbiegające do przecięcia się dwóch łuków
... jest trójkątem równobocznym (boki równe promieniowi) ... stąd α = 30
o.
Skoro α = 30
o to dolny wycinek koła (poniżej trójkąta) =

+ to w takim razie górny wycinek koła (powyżej trójkąta) =

+ pole trójkącika równobocznego =

Teraz pole kwadratu − to co wyliczyłeś/−aś przed chwilą.
6 cze 10:11
Mila: Ada − dwa wycinki koła o kącie środkowym 300 =jeden wycinek o kącie środkowym 60 0 a to
jest 1/6 koła.
Obróć rysunek Basi o 900 to zobaczysz.
6 cze 13:15
Ada/Daniel :D : właśnie ta 1/6koła mnie wybijała z rytmu

dzięki wielkie, czuje się mądrzejszy
6 cze 13:36
MQ: Sądząc po rysunku
Ajtka z 00:40 (oczywiście obróconym o 90
o, to "wypierdkiem" nalezałoby
raczej nazwać właśnie to, co
Mila −− elegancko −− nazwała "trójkątem krzywoliniowym"

.
Swoją drogą, piękne zadanie i eleganckie rozwiazania

.
6 cze 13:53
Ada/Daniel :D : chcecie więcej ?
6 cze 15:10
Artur_z_miasta_Neptuna:
a dawaj ... przynajmniej był jakiś przykład, którego się nie robiło 'od ręki'
6 cze 16:29
Mila: Artur, jest tam całka do zrobienia, ja mam długi sposób.
6 cze 17:21
Artur z miasta Neptuna:
gdzie gdzie gdzie
<ślini się>
6 cze 17:42
Maslanek: Nie miałem czasu się skupić

Zapomniałem całkiem o problemie
6 cze 18:27