ostrosłup
syl:

| | a2√15 | |
pole powierzchni bocznej ostrosłupa prawidłowego trójkątnego równa się |
| a |
| | 4 | |
oznacza długość krawędzi podstawy tego ostrosłupa. zaznacz na poniższym rysunku kąt
nachylenia ściany bocznej ostrosłupa do płaszczyzny jego podstawy. miarę tego kąta
oznacz symbolem β. oblicz cosβ i korzystając z tablic funkcji trygonometrycznych
odczytaj przybliżoną wartość β z dokładnością do 1stopnia.
27 kwi 21:28
syl: czy moze mi ktos pomysl?
27 kwi 23:25
syl: *pomoc
27 kwi 23:25
Klara: Pomagam.
cierpliwosci , rysuję.
27 kwi 23:36
♊: Kąt nachylenia ściany bocznej ostrosłupa do płaszczyzny jego podstawy − kąt między
wysokością ściany bocznej a wysokością podstawy
W podstawie masz trójkąt równoboczny.
| 1 | |
| pola powierzchni bocznej trójkąta = pole 1 ściany. |
| 3 | |
Wysokość ściany bocznej obliczysz z wzoru na pole.
Wysokośc podstawy obliczysz z odpowiedniego wzoru.
cos β powienieneś.powinnaś umieć obliczyć
27 kwi 23:37
Klara:

Kat nachylenia ściany ACW do płaszczyzny podstawy
to kąt międzywysokością podstawy i wysokościa ściany bocznej
( czyli <OEW
IOEI =
13*h
p
h
p =
a√32
to IOEI =
a√36
Pole trójkąta ACW =
12a*h
b
P
b =
a2√154
to P
b = 3*
12a*h
b
więc : a
2√15 = 6*a*h
b /:a bo a≠0
to: a
√15 = 6h
b
to h
b =
a√156
cosβ=
IOEIhb
więc:
cosβ=
a√36 *
6a√15
skracamy "a" i "6"
wiec cosβ=
√3√15
to cosβ=
1√5
to cosβ=
√55
wiec cos β≈0,45 −−−− odczytaj kąt β ..... z tablic
28 kwi 00:03