zadanie z 2 niewiadomymi
kasia: Pewien turysta pokonał trasę 112 km, przechodząc każdego dnia tę samą liczbę kilometrów.
Gdyby mógł przeznaczyć na tę wędrówkę o 3 dni więcej, to w ciągu każdego dnia mógłby
przechodzić o 12 km mniej. Oblicz, ile kilometrów dziennie przechodził ten turysta.
3 cze 17:44
Mila: n− liczba dni
x− liczba przebytych km w ciągu dnia stąd : nx=112
II sytuacja
n+3 − liczba dni
x−12 −liczba przebytych km w ciągu dnia stąd (n+3)*(n−12)=112
(n+3)*(x−12)=112 x>0 i n>0
(**) nx=112
nx−12n+3x−36=112
nx=112
112−12n+3x−36=112
−12n+3x−36=0 /:3
−4n+x=12
x=12+4n podstawiam do (**)
(12+4n)*n=112
4n2+12n−112=0
n2+3n−28=0 Δ=121
n1=−7 ∉D
n2=4
112:4=28km każdego dnia
spr warunków zadania :4*28=112
4+3=7
112:7=16km każdego dnia
28−16=12 zgodność
odp. Turysta w ciągu dnia pokonywał 28 km.
3 cze 18:03
pigor: ... lub np. tak :
niech
(*) 112d =? − szukana, stała liczba km/
dziennie (
kmd)
(szybkość turysty) , gdzie
d =? − liczba dni wędrówki , to z warunków zadania
112d+3=112d−12 / *
14d(d+3) ⇔ 28d=28(d+3)−3d(d+3) ⇔
⇔ 3d
2+9d−3 *28=0 ⇔ d
2+3d−28=0 ⇔ d
2−16+3d−12=0 ⇔ (d−4)(d+4)+3(d−4)=0 ⇔
⇔ (d−4)(d+7)=0 i d>0 ⇔
d=4 ⇒ stąd i z
(*) 1124=
28kmd . ...
3 cze 19:11
3 cze 19:14
pigor: ... a o czym ty mówisz

, po co tam wchodzić
3 cze 19:34
sushi_ gg6397228:
2 zadane od dołu−−−> to jest zadanie maturalne; szkoda czasu na produkowanie kopii
3 cze 19:35
Mila: No to mogłeś sushi dać linka wcześniej.
4 cze 13:01