matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
zadanie z trygonometrii
oceana:
wiedzac ze że tg x + ctg x =
5
2
oblicz tg
4
x + ctg
4
x wynik jaki ma wyjsc to 16
1
16
tylko nie wiem jak to obliczyc
3 cze 17:14
Eta:
https://matematykaszkolna.pl/forum/148931.html
Szkoda, że nie chciało Ci się dokończyć prostych obliczeń
3 cze 17:19
Artur z miasta Neptuna:
((tgx+ctgx)
2
)
2
= (tg
2
x + 2tgx*ctgx + ctg
2
x)
2
= (tg
2
x + 2 + ctg
2
x)
2
= tg
4
x+ctg
4
x + 4 + 4tg
2
x + 4ctg
2
x + tg
2
x*ctg
2
x = tg
4
x+ctg
4
x + 4 + 4(tg
2
x+ctg
2
x) + 1 czyli:
5
(
)
4
= tg
4
x+ctg
4
x + 5 + 4(tg
2
x+ctg
2
x)
2
gdzie:
5
5
tg
2
x+ctg
2
x + 2 = (
)
2
⇔ tg
2
x+ctg
2
x = (
)
2
−2
2
2
3 cze 17:21
Artur z miasta Neptuna:
no i nakarmiłem lenia
3 cze 17:21
Mila:
25
25
(tgx+ctgx)
2
=
⇒tg
2
x+2tgx*ctgx+ctg
2
x=
⇔
4
4
25
tg
2
x+ctg
2
x=
−2 (tgx*ctgx=1)
4
17
tg
2
x+ctg
2
x=
4
tg
4
x + ctg
4
x=(tg
2
x+tg
2
x)
2
−2tg
2
x*ctg
2
x= =(tg
2
x+tg
2
x)
2
−2=
17
257
1
(
)
2
−2==
=16
4
16
16
3 cze 17:27
Eta:
https://matematykaszkolna.pl/forum/148931.html
Przecież to samo podałam
3 cze 17:28