prosze o pomoc
kajtek: Wykonaj działania i przeprowadź redukcję wyrazów podobnych:
a)2x(2−3)(3x+4)*(2x−1)=
b)5(2−b)2−4b(−7+3)=
c)1(x−1)2−x(x−1)=
d)b(4b+1)−3b(b2+2b−7)=
e)(x−3)2+3(3x+2)2=
f)(a−3√2)(a+3√2)−(a−1)2=
g)(x−2)*(x+2)+(x−4)(x+1)+3x=
h)(x+5)(x+2)+(x−4)(x+1)+3x=
i)(b−4)(c+4)−b(c+5)+7b=
j)4a(a−b)−(4a−3b)2+9=
3 cze 16:55
ManFanUtd: b.) 5(4−4b+b2)+28b−12b= 20−20b+5b2+28b−12b= 5b2−4b+20
3 cze 19:23
ManFanUtd: f.) a2−18−(a2−2a+1)= a2−18−a2+2a−1= 2a−19
3 cze 19:24
ManFanUtd: i.) bc+4b−4c−16−bc−5b+7b=6b−16
3 cze 19:26
mala2: c) 1(x−1)2−x(x−1) = x2−2x+1−x2+x = 1−x
3 cze 19:33