Trzy zadania ze stereometrii.
Ewa: 1. Oblicz tg kąta między bokiem a krawędzią podstawy w czworościanie foremnym.
2. Oblicz promień walca, wiedząc że objętość wynosi 20π, a Pole całkowite 12π
3. Oblicz pole boczne graniastosłupa prostego, którego podstawą jest równoległobok o bokach 4 i
6, a krótsza przekątna tego graniastosłupa wynosi 4√2
Dostałam takie zadania do rozwiązania, ale mam wrażenie, że dane są błędne lub czegoś brakuje.
w drugim otrzymałam równanie, z którego nie mogę obliczyć miejsc zerowych. Bardzo proszę o
pomoc.
3 cze 16:25
Eta:
W zad.2/ powinno być : V=
12π i P
c=
20π
wówczas : r= 2 i H= 3
Sprawdź czy dobrze podałaś dane ?
3 cze 17:05
Ewa: Właśnie problem w tym, że mam takie. Gdyby było odwrotnie to bym sobie poradziła.
3 cze 17:57