Sprawdź, czy podana równość jest tożsamością trygonometryczną
oceana: Sprawdź, czy podana równość jest tożsamością trygonometryczną; podaj konieczne założenia
(1+cos x)(1sin x + 1tg x) = sin x
3 cze 16:18
Beti: Zał.: sinx ≠ 0
| | 1 | | cosx | | 1+cosx | | (1+cosx)2 | |
L = (1+cosx)( |
| + |
| ) = (1+cosx)( |
| ) = |
| ≠ P |
| | sinx | | sinx | | sinx | | sinx | |
nie jest to tożsamośc, no chyba, że błędnie zapisałaś/eś znaki w którymś nawiasie
3 cze 16:26
Ajtek:
| | 1 | |
Wydaje mi się, że jeszcze cosx≠0, a wynika to z tego: |
| ⇒ tgx≠0, czyli sinx≠0 i cosx≠0. |
| | tgx | |
3 cze 16:32
Eta:
Witaj
Ajtek 
Dobrze Ci się "wydaje"
3 cze 16:45
Ajtek:
Hej
Eta 
.
3 cze 17:02