matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
..
LIWA:
Oblicz pola trójkątów ABS i DCS
3 cze 16:03
Beti:
1
P
ABS
=
*8*y = 4y
2
1
P
DCS
=
*4*x = 2x
2
x+y = 6
4
8
=
−−−> bo oba trójkąty są podobne
x
y
x+y = 6 y = 2x x+2x = 6 y = 2x 3x = 6/:3 y = 2x x = 2 y = 4 czyli: P
ABS
= 16 P
CDS
= 4
3 cze 16:22