asdf
ggw: proszę o pomoc z zrobieniu tego zadania:
Oblicz długości boków dwóch kwadratów , wiedząc że są one liczbami naturalnymi oraz że różnica
pól tych kwadratów jest równa:
a) 5
b) 21
3 cze 16:01
Mila: b2−a2=5 b>a i a,b ∊N+
(b−a)*(b+a)=5
b−a=1
b+a=5
2b=6
b=3
a=2
3 cze 16:05
ggw: Mila mogłabyś policzyć dla 21
3 cze 16:10
ggw: proszę zrób to bo mam do zrobienia jeszcze 27 zadań...
3 cze 16:16
ggw: prosze o pomoc /
3 cze 16:33
ggw: ...
3 cze 16:47
cinek: przecież już ci to zrobiła, tylko zamiast 5 w równaniu daj 21...
3 cze 16:47
Mila: b2−a2=21 założenia jak poprzednio
(b−a)*(b+a)=21
1*21=21
3*7=21
a) b−a=1
b+a=21
2b=22 ⇒b=11,a=10 spr. 112−102=121−100=21 zgodność
b=11 i a =10
b) b−a=3
b+a=7
2b=10⇒b=5, a=2 spr. 52−22=25−4=21 zgodność.
3 cze 16:53