matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
wielomiany
PIOTR:
Wyznacz pierwiastki wielomianu W(x)=2x3−4x2−6x+12
3 cze 15:58
jadzia:
2x
2
(x−2)−6(x−2)=0 (x−2)(2x
2
−6)=0 x=2 lub 2x
2
−6=0 x
2
−3=0 x=
√
3
lub x=−
√
3
Odp: x∊{2,
√
3
, −
√
3
}
3 cze 17:40