wielomiany
PIOTR: Wykonaj działania na wielomianach,gdzie W(x)=−2x3+3x2−5x+2,P(x)=3x2−2x+2. Podaj stopiwń
powstałego wielomianu.
W(x)−P(x)
2P(x)*W(x)
3 cze 15:50
alexandra: W(x) − P(x) = −2x3 + 3x2 − 5x + 2 − ( 3x2 − 2x + 2 ) = −2x3 + 3x2 − 5x + 2 − 3x2 + 2x − 2
= −2x3 − 3x
stopień wielomianu: 3
2P(x) * W(x) = 2 ( 3x2 − 2x + 2 ) * ( −2x3 + 3x2 − 5x + 2 ) = ( 6x2 − 4x + 4) * ( −2x3 +
3x2 − 5x + 2 ) = −12x5 + 18x4 − 30x3 + 12x2 + 8x4 − 12x3 + 20x2 − 8x − 8x3 + 12x2 −
20x + 8 = −12x5 + 26x4 − 50x3 + 44x2 − 28x + 8
stopień wielomianu: 5
3 cze 22:02