problem z układem równań - ekstremum funkcji
Aleksandra: Wyznaczyć ekstremum funkcji:
f(x,y)=6xy−x2y−xy2
Mam obliczone pochodne I rzędu:
fx(x,y)=6y−2xy−y2
fy(x,y)=6x−x2−2xy
i mam problem z równaniem, czy może mi ktoś pomóc, wystarczy naprowadzić?
6y−2xy−y2=0
6x−x2−2xy=0
3 cze 15:42
Godzio:
Odejmij stronami:
6y − 6x − y
2 + x
2 = 0
6(y − x) − (y − x)(y + x) = 0
(y − x)(6 − y − x) = 0
y = x lub 6 − y = x, podstaw do jednego z równań i lecisz
3 cze 15:47
Aleksandra: Powiedz mi jak zrobiłeś to przejście
z tego: 6(y − x) − (y − x)(y + x) = 0
na to: (y − x)(6 − y − x) = 0 ?
3 cze 16:14
Daniel: wyłączył (y−x)
3 cze 18:31