ciag arytmetyczny pomocy
ktosik: Zad.1 Miedzy liczby 15 i 7 wstaw trzy liczby tak, aby wszystkie tworzyly ciag arytmetyczny
Zad.2 Znajdz sume dwucyfrowych liczb naturalnych mniejszych od 50
Zad.3 Wyznacz ciag arytmetyczny, dla ktorego suma trzeciego i szostego wyrazu wynosi 25 oraz
suma drugiego i osmego wyrazu jest rowna 28.
3 cze 15:23
Mila: 1) a,b,c liczby wstawione?
15,a,b,c,7 wyrazy ciągu arytmetycznego
po rozwiązaniu mamy a=13,b=11, c=9
Ciąg: 15,13,11,9,7
3 cze 15:38
Mila:
2) a
1=10
a
n=49
49=10 +(n−1)*1
n=40 liczba wyrazów c. arytmetycznego, r=1
3) a
3+a
6=25
a
2+a
8=28
⇔
a
1+2r+a
1+5r=25
a
1+r+a
1+7r=28
rozwiąż układ
a
n=a
1+(n−1)*r wyraz ogólny ciągu.
3 cze 15:47
Eta:
zad1/ Można rozwiązać tak:
a5=7 ⇒ a5=a1+4r⇒ 4r= −8 ⇒r= −2
a2=a= 15−2= 13 a3=b= 13−2=11 a4=c= 11−2= 9
3 cze 16:34