aaa
qqq: qqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqq
qqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqq
Wierzchołki czworokąta wpisanego w okrąg dzielą go na łuki,będące w stosunku 1:2:4:5.
Oblicz miary kątów tego czworokąta.
27 kwi 20:25
♊: wystarczy jeden temat . . .
27 kwi 20:26
xxxxx:(: ok.. ale to pilne..
27 kwi 20:27
♊: pisząc wielokrotnie te same pytanie nie przyspieszysz procesu rozwiązywania, a wielu
pomagających (np. ja) krzywo patrzy na osoby, które jedno zadanie wysyłają 10 razy na
minutę
27 kwi 20:29
xxxxx:(: ok.. Przepraszam..
27 kwi 20:29
xxxxx:(:
27 kwi 20:34
lisek:

Na początek policzymy jakie kąty wycinają te łuki.
360:12=30
Czyli odpowiednio w stosunku 30:60:120:150
Czworokąt ten składa się z czterech trójkątów równoramiennych, zatem:
|<AOB|=30, czyli |<OAB|=|<OBA|=1/2(180−30)=75
|<AOD|=60, czyli |<OAD|=|<ODA|=1/2(180−60)=60
|<DOC|=120, czyli |<ODC|=|<OCD|=1/2(180−120)=30
|<BOC|=150, czyli |<OBC|=|<OCB|=1/2(180−150)=15
Zatem kąty przy wierzchołkach mają odpowiednio:
|<A|=75+60=135
|<B|=75+15=90
|<C|=15+30=45
|<D|=30+60=90
27 kwi 21:38