ciag arytmetyczny pomocy
;((: 1.W ciagu arytmetycznym (an) dane sa: a4=8i a7=17. wyraz a1 jest rowny:
A.
B.−1
C.5
D.2
2.W ciagu arytmetycznym (an) dane sa: a3=13i a5=39. Roznica ciagu jest rowna:
A.13
B.−13
C.15
D.12
3 cze 15:05
Beti:
1) a7 = a4 + 3r
17 = 8 + 3r −−−> r = 3
a4 = a1 + 3r
8 = a1 + 9 −−−> a1 = −1
odp.B
2) analogicznie: r = 13
odp.A
3 cze 15:08
;((: wielkie dzieki
3 cze 15:09
jjnj: Robisz układ rownań
a1 +3r =8 /(*−1)
a1+6r=17
−a1 − 3r = −8
a1 +6r +17
Z tego wychodzi ci 3r=9
r=3
a4= a1 + 3r
8=a1+3*3
8=a1+9
a1= − 1
3 cze 15:14