eeee
xxxxx:( : Wierzchołki czworokąta wpisanego w okrąg dzielą go na łuki,będące w stosunku 1:2:4:5.
Oblicz miary kątów tego czworokąta.
27 kwi 20:23
tim: Have you got an answer?
27 kwi 20:26
xxxxx:(: słucham
27 kwi 20:27
tim: Masz odpowiedź.?
27 kwi 20:28
♊: tim − kąty bedą takie:
α, 2α, 4α, 5α
Sztuką nie jest podać odpowiedź tylko do niej dojść :
)
27 kwi 20:28
xxxxx:(: wiem

są odp z tyłu książki
27 kwi 20:29
tim: Do tego sam doszedłem?
Ale w czworokącie suma kątów = 180, a nie 360?
27 kwi 20:29
xxxxx:(: tak ale jest to czworokąt wpisany w okrąg
27 kwi 20:30
xxxxx:(: pomożesz
27 kwi 20:30
♊: xxxxx:( − nawet nie wiem z jakiej książki korzystasz, a z zadaniem pierwszy raz się na
oczy spotykam :)
miałeś/miałaś już funkcje trygonometryczne ?
27 kwi 20:31
xxxxx:(: tak..
27 kwi 20:32
♊: tim − jak masz kwadrat to masz 4*90 = 2 * 2 * 90 = 2 * 180 = wg Ciebie 180 ?
27 kwi 20:32
xxxxx:(: no nie..
27 kwi 20:33
tim: Oj, tfu. Za dużo o
trójkątach myśle
27 kwi 20:33
xxxxx:(: widać
27 kwi 20:34
@Basia:
@xpt α,2α,4α,5α to będą miary kątów środkowych wyznaczonych przez wierzchołki,
a nie miary katów czworokąta; oczywiście suma = 360, ale to nie
koniec
27 kwi 20:42
xxxxx:(: ok i
27 kwi 20:57
27 kwi 20:59