Z góry dziękuje :D
Xantor: Dane jest równanie z niewiadomą x. Przedyskutuj liczbę i rodzaj rozwiązań równania ze względu
na wartości parametrów.
3 cze 13:49
Maslanek: b≠0
xb − ab = x
xb − x = ab
x(b−1) = ab
Jeśli b≠0 i b≠1 oraz a∊R, to jedno rozwiązanie.
Jeśli b=1, to równanie pierwotne ma postać: x−a=x ⇒ a=0.
3 cze 13:56
pigor: ... czyli , gdy
| | ab | |
1) a∊R i b∊R\{0,1} − równanie oznaczone, ma 1 rozwiązanie x= |
| |
| | b−1 | |
2) a=0 i b=1 − równanie nieoznaczone , ma
∞ wiele rozwiązań ,
3) a≠0 i b=1 − równanie sprzeczne , ma 0 rozwiązań . ...
3 cze 14:19