całki
karolina: Cześć, mam do rozwiązania takie całki:
∫
23 x√x2−4
∫
02 1x2−4x+3
∫ 4x
2−2x+12 *
1(x−2)(x2+4)
∫
−20 xx2−1
siedzę 2 noce przed egzaminem z analizy i algebry razem i już nic nie wchodzi mi do głowy

proszę o pomoc!
3 cze 13:48
Bezimienny: te twoje ułamki są takie że nie mam pojęcia co tam właściwie jest
3 cze 13:53
Trivial:
1. Podstawienie u =
√x2−4, u
2 = x
2−4, 2udu = 2xdx.
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
2. |
| = |
| = |
| ( |
| − |
| ) |
| | x2−4x+3 | | (x−3)(x−1) | | 2 | | x−3 | | x−1 | |
| | 1 | | A | | 2x | | C | |
3. |
| = |
| + B* |
| + |
| |
| | (x−2)(x2+4) | | x−2 | | x2+4 | | x2+4 | |
Wyliczyć stałe.
4. Podstawienie u = x
2−1, du = 2xdx.
3 cze 13:56
karolina: przykład 1− mianownik √x2−4
przykład 2− mianownik x2−4x+3
przykład 3− mianownik (x−2)(x2+4)
przykład 4− mianownik x2−1
nie wiem jak tu pisać ułamki inaczej...
3 cze 13:57
karolina: dzięki, teraz już raczej sobie poradzę
3 cze 13:59