oblicz punkt przegięcia
mandi: a) f(x)=6x
3−x
4
b) f(x)=x
4−6x
3−4x
jakby można bylo to krok po kroku bo wtedy juz inne przyklady bede wiedziała jak zrobić

z góry dziękuje
3 cze 13:37
mandi: ratunku
3 cze 13:48
mandi: ?
3 cze 14:26
3 cze 14:28
mandi: czyli bedzie tak:
a) f'(x)=18x
2−4x
3
f''(x)= 36x−12x
2
f'"(x)=36−24x
i teraz trzecia pochodna przyrównuje do 0?
36−24x=0
−24x=−36
x=1.5
tak

i nie wiem co dalej
3 cze 14:34
mandi: f(1.5)=6(1.5)3−(1.5)4 =
3 cze 14:36
Asyy: Drugą pochodną przyrównujesz do zera
3 cze 14:40