Założenia w równaniach kwadratowych z parametrem.
Matteusz: Witam!
Jutro mam sprawdzian z funkcji kwadratowej na rozszerzeniu.
Mam problem z jednym poddziałem, a mianowicie: Równania kwadratowe z parametrem.
Ogólnie rozumiem, umiem podstawiać do wzorów Viete'a. Ale mam problem z założeniami.
Chodzi o to, że w każdym zadaniu o treści, np. Wyznacz wartości parametru m, dla których
równanie ma dokładnie jedno rozwiązanie. na początku trzeba napisać, że np.
1) △>0
2) c/a<0
I właśnie mam problem, bo nie wiem jak te założenia napisać.
Dlatego proszę o wytłumaczenie mi jak to się zakłada i prosiłbym abyście mi powiedzieli jakie
założenia zrobić w zadaniach typu:
1. Wyznacz wartości parametru m, dla których równanie ma dokładnie jedno rozwiązanie.
2. Wyznacz wartości parametru m, dla których równanie ma dwa różne pierwiastki tego samego
znaku.
3. Wyznacz wartości parametru m, dla których równanie ma dwa różne pierwiastki o różnych
znakach.
4. Wyznacz wartości parametru m, dla których równanie ma dwa różne pierwiastki dodatnie.
5. Wyznacz wartości parametru m, dla których równanie ma dwa różne pierwiastki ujemne.
6. Wyznacz wartości parametru m, dla których iloczyn pierwiastków równania jest większy od 2
Bardzo proszę o pomoc.
Mateusz
3 cze 13:28
Eta:
1/a=0 równanie liniowe
lub dla a≠0 równanie kwadratowe
i Δ=0
2/ a≠0
i Δ>0
3/ a≠0
i Δ>0
i x
1*x
2<0
4/ a≠0
i Δ>0
i x
1+x
2>0
i x
1*x
2>0
5/ a≠0
i Δ>0
i x
1+x
2<0
i x
1*x
2>0
6/a≠0
i Δ≥0
i x
1*x
2>2
3 cze 13:42
Kamil: mx + y = 2
xy − 4 = 2 x2
dla jakiego m równanie ma minimum jedno rozwiązanie?
28 gru 13:19
Dominik: y = 2 − mx
x(2 − mx) − 4 = 2x2
2x − 2mx − 4 − 2x2 = 0
−x2 + (1 − m)x − 2 = 0
Δ ≥ 0
28 gru 13:30