matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
szeregi taylora laurenta
Atola:
z+9
Przedstaw funkcję f(z)=
w postaci szeregu Taylora lub Laurenta zbieżnego w
z
2
+3z−4
obszarze |z|<1. Czy mógłby mi ktoś powiedzieć po kolei jak się robi tego typu zadania, bo ja kompletnie nie mam pojęcia
bardzo proszę o pomoc.
3 cze 13:06
Atola:
up
3 cze 13:59
Krzysiek:
z+9
2
1
−2
1
1
=
−
=
−
=−2∑
n=0
∞
z
n
z
2
+3z−4
z−1
z+4
1−z
4
1−(−z/4)
1
−z
−
∑
n=0
∞
(
)
n
4
4
(nie miałem funkcji zespolonej więc nie wiem czy jest na 100% dobrze )
3 cze 14:26
Atola:
dzięki
chyba jest dobrze
3 cze 15:01