Dany jest wielokąt foremny wpisany w koło o promieniu 2. Oblicz długość zaznaczonej linii oraz
pole zacieniowanego obszaru.
Linia jest zaznaczona na niebiesko natomiast pole które ma być zacieniowane jest oznaczone jako
szare kropki.
Proszę o rozwiązanie tego zadania i wytłumaczenie.
α=60o
β=120o
R=2
Długośc łukuAB=długośc łuku BC=długośc łuku CA
| β | ||
Długośc łuku AB= | *2πR | |
| 360o |
| 120o | 4 | |||
Długośc łuku AB= | *2π*2=U{1}[3}*4π= | π | ||
| 360o | 3 |
| a√3 | ||
R= | ||
| 3 |
| a√3 | ||
2= | ||
| 3 |
| 6 | 6√3 | |||
a= | = | =2√3 | ||
| √3 | 3 |
| a2√3 | ||
PΔABC= | ||
| 4 |
| 12√3 | ||
PΔABC= | =3√3 | |
| 4 |
Zrobiłem to dla trójkata równobocznego
Potem jest kwadrat i potem chyba siedmiokat foremny