podaj wartosci wspolczynnikow m i n, dla ktorych proste o rownaniach mx-3y+2=0 i
kamisia: podaj wartosci wspolczynnikow m i n, dla ktorych proste o rownaniach mx−3y+2=0 i 2x−y+n=0
a) sa rownoległe
3 cze 11:40
pigor: ... m=6 i n∊R . ...
3 cze 11:55
kamisia: ale dlaczego m=6?
3 cze 11:56
Mila: mx−3y+2=0
2x−y+n=0 /*3
6x−3y+3n=0
3 cze 12:54
pigor: ... a jak chcesz to możesz tak :
mx−3y+2=0 ⇒ 3y=mx+2 ⇔ y=
m3x+
23 , zaś
2x− y +n=0 ⇒ y= 2x+n , stad porównując współczynniki masz
m3=2 i n∊R ⇒
⇒
m=6 i
n∊R , przy czym proste te
pokrywają się gdy
n=23
( pokrywanie sie − szczególny przypadek równoległości) . ...
3 cze 14:05